pengikut terbaik

Saturday, May 7, 2011

kaya itu apa?

hidup ini bagaikan mimpi.
jadi, alami lah yang indah indah.
semua orang berharap untuk ada semua yang ada dalam dunia ni.
mungkin sebab terlalu obses terhadap harta benda
dan nilai kebendaan itu terlalu berharga sehingga kita bekerja bagai nak gila.

last 2 weeks aku lepak dengan fara. ex schollmate mase sekolah rendah.
dulu.. we are best buddy. memang sangat childgood girlfriend.
sekarang dia attached dengan Public Mutual.
At first, kami hanya makan yougart kat Tutti Frutti.
bajet nak diet la makan yougart.

cerita punye cerita, sampai la ke bab financial freedom.
tiba tiba aku terfikir.
adekah aku perlu miliki apa yang ada dalam dunia ni.
ataupun.. aku perlu miliki financial freedom?

How do you secure your financial.
how do you want to be free from debt?
mak aku penah cakap. hidup kita ni memang akan sentiasa berhutang.
kalau tak hutang, tak thrill.
betul jugak kadang kadang.
sebab financial freedom never mention about hutang.
Anda bole berhutang setinggi langit pon, asalkan anda mencapai 6 benda ni

1- insurance
- life insurance ke, critical illness insurance ke, health insurance ke.kena ada.

2- short term investment
-contohnya macam ASB. yang anda invest. bila bila boleh keluar. dividen around 8% a year.

3- long term investment.
- ni macam Public Mutual. Masuk 1000, monthly baya 100. lepas  30years. you'll enjoy the 15% dividen per year.

4- six month full salary in your normal savings account
- mane la tau company ade bikin retrenchment. at least, dalam masa 6 bulan boleh carik kerja baru dan tanggung apa apa yang patut. So, lets say your salary is RM2000, you need to have RM12000 in your account.

5- Vacation fund
- living in the world full of stress, memang kena ada fund untuk ni untuk pegi bercuti cuti.
ketepikan duit, at least 200 euro sebulan, dengan harapan leh la pegi Euro 2012 nanti.

6- Property.
- Property ni, tak semestinya rumah. it can be tanah jugak. kumpul ke banyak banyak.
kalau taknak duduk, leh jual. investment tu kan.. huhu..


so, tuh la menda menda yang aku dapat hasil dari pertemuan aritu.
hasilnya. aku invest dalam Public Mutual.
bukan sebab nak kaya. tapi, sebab nak achieve financial freedom.
aku kira, ini lebih penting dari menjadi kaya.

semalam. kami lepak lagi. kat bangsar village.
kali ni, aku bawak kawan.
dia pon berminat nak invest.
yelah. masing masing dah umur 27.
ape lagi nak..
masa untuk enjoy money tuh dah tamat.
better late than never kan :D
thats why we start it now.
kinda lebih appreciate duit sekarang.

lets money makes more money