pengikut terbaik

Tuesday, May 25, 2010

makanan yang memperbaiki kesihatan

disebabkan cuaca tidak menentu sejak kebelakangan ini
ramai rakan rakan termasuk ahli keluarga aku mengalami tahap kesihatan
yang menurun

*kurang minum air kot*
*kurang rehat agaaknya*
*kurang tidur ke *
*kurang bersenam*

wait..kurang bersenam? kurang bersenam bole sakit ke?
YE. memang boleh..

apabila perpeluhan tidak berlaku, kadar toksik didalam badan akan terkumpul
dan menyebabkan penyakit menular hasil dari kadar perkumuhan yang minimal

*owh..sebab tuh kita kena duduk dalam selimut bila demam supaya kita berpeluh dan sihat..begitu?*
*satu penjelasan yang mudah aku kira*

explaination yang mudah dan ringkas dari mama.
sifat suka membaca ensiklopedia dia dah menurun pada aku.
saye suke wikipedia. hehehe.

ketika sakit, makanan yang dihidangkan mestilah yang terbaik.
lebih lebih lagi dari air tangan ibu. ibu kandung anda ye. bukan ibu kandung kak tipah, atau abang harun
yang meniaga kat kedai lauk pauk kat tepi rumah tuh.

kepada mama yang sangat memahami dan mengamalkan gaya hidup sihat sentiasa,
cube tengok ape yang mama masak semase aku sakit :-

1- nasik - membekalkan karbohidrat / tenaga / gula ke dalam badan

2- Brokoli tumis  air- rasanya yang 'mesra alam'-tak pahit dan berkhasiat. Selain dari kandungan Vitamin C,
Isothiocyanates yang ada di dalam brokoli dapat mencegah dan melawan penyakit kanser.


3- Sup ayam - memberikan protein ke dalam badan selain dari aromanya yang membuka selera yang tertutup.


4- Air bali - bali suam dapat membuang kepanasan di dalam badan. ini secara tak lansung membantu memulihkan demam dengan segera.



5-sambal belacan- nih xde pape.. hanye perase.. hehehee..


aku bingkas bangun bila mama selalu berpesan, makanan yang baik akan menjana tubuh badan yang sihat dan cerdas. dia selalu ade jawapan untuk setiap pertanyaan aku.
kalau tak dijumpainya. akan di google-kan dengan segera.
mama kate, dia pon nak tulis blog gak. sebab dia ada banyak idea.

*mesti duit dia dalam akaun nuffnang lagi banyak dari aku pasnih* adeh...

bukti saya curik muke cina mummy .. ^__^


2007 : sungguh gemok aku. sila jgn lihat lame lame. haha.

9 comments:

ohmywtf said...

try my best to eat healthily too..but sometimes can not tahan :-P

Nina Nurziana said...

hehe... have to liao.. to live longer..hehehehee

xukee said...

following u cute girl....

Nina Nurziana said...

thanks dear - following u too ;)

nn said...

baru tau barli boleh reduce demam. sekarang still demam tak demam. next time keluar memang nak order air barli :)

Nina Nurziana said...

huhu... mengikut kata ibu.. itu la dia.. hehe

The Blogger (63672674) [meoramri] said...

Just a simple change in the diet can do wonders. check out my earlier posting on this on on blog:
http://meoramri.blogspot.com/2010/05/superfoods-to-rescue.html

Nina Nurziana said...

thanks dear.. would check it later ;)

Auntiejambu said...

sedapnya sambal ni.pedas tak? nanti boleh try auntiejambu punya ya!